Kollage med Swedbanks logga och Jens HenrikssonFinansinspektionen har godkänt Jens Henriksson som vd för Swedbank. Foto: Ingus Kruklitis/Shutterstock.com och Pressbild/Swedbank

Banknyheter

Den första oktober tillträdde Jens Henriksson som vd för Swedbank efter att Birgitte Bonnesen fått sparken. Henriksson har nu fått sitt godkännande av Finansinspektionen som genomfört sin sedvanliga ledningsprövning. Det skriver Di.

I våras sparkades Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i samband med den stora penningtvättsskandalen. Hennes ersättare blev Jens Henriksson som tillträde den första oktober i år. Henriksson har tidigare fått uttalat stöd från Swedbanks styrelse. Nu går även Finansinspektionen in och ger Henriksson sitt godkännande.

Verkställande direktörer måste genomgå ledningsprövning av FI

Alla verkställande direktörer och styrelseledamöter som står under Finansinspektionens tillsyn måste genomgå en ledningsprövning för att se om personen är lämplig för rollen. Det har Henriksson nu alltså gjort och fått grönt ljus från FI.

Även Swedbanks styrelseordförande, Göran Persson, gjorde samma sak när han tillträdde som ordförande för några månader sedan. Persson tvingades dock lämna styrelseuppdraget i Ålandsbankens största ägare eftersom Finansinspektionen ansåg att det utgjorde en intressekonflikt som inte var acceptabel.

Systemet fungerar även likadant i vårt grannland Danmark. Där tvingades Danske Bank exempelvis dra tillbaka vd-utnämningen av Jacob Aarup-Andersen eftersom han inte hade tillräckligt med erfarenhet inom några av Danske Banks affärsområden.

Jens Henriksson har brist på praktiskt erfarenhet

Finansinspektionen valde alltså att ge Jens Henriksson grönt ljus. Detta trots att han inte har mer än tre månaders erfarenhet av bankarbete. Han har dock arbetat som vd för Folksam och därigenom haft ett tungt ansvar.

Trots det anser Finansinspektionen att han har tillräcklig erfarenhet inom det finansiella området för att vara lämplig som vd för Swedbank.

Tidigare vd:n fick sparken från Swedbank

Birgitte Bonnesen fick sparken från Swedbank i våras efter bankens inblandning i en penningtvättsskandal. Bonnesen var aktiv inom Swedbank i 30 år, men hon lämnade inte banken tomhänt. I samband med sin avgång fick hon en fallskärm på cirka 21,5 miljoner kronor.